Драмите с  газопровода Северен поток и злополучната канадската турбина продължават. 

...
Драмите с  газопровода Северен поток и злополучната канадската турбина продължават. 
Коментари Харесай

Путин обясни новия курс за газов натиск над ЕС

Драмите с  газопровода " Северен поток " и злощастната " канадската " турбина не престават.  При това се чака Москва да открива още механически проблеми и аргументи за ограничение на доставките на природен газ за " вражеските страни " от Европейски Съюз - самият президент Путин предизвести за вероятни " засечки ".

 

Турбината на " Сименс Енерджи ", която бе на ремонт в Канада, към този момент е поправена и се намира в Германия, само че още не може да стигне до компресорната станция в Русия. Първо имаше проблеми с връщането на машината заради глобите на Канада против Русия (наложи се Отава да направи изключение). После се оказа, че се бави документацията за извършената профилактика и за превозването на комплицираното високотехнологично съоръжение.

Днес съветската компания " Газпром " разгласи, че " Сименс " са набавили нужните лицензи, само че към момента съществували рискове и неизяснени въпроси. В изказването си " Газпром " показва, че въпросите за глобите на Европейска комисия и Англия остават нерешени, а те са значими за доставката на двигателя в Русия и за планувания главен ремонт на другите газови турбини за станция " Портовая ".   " Газпром " акцентира, че още веднъж е призовал  Siemens да спомага за набирането на нужните документи и за разяснения за решаването на останалите въпроси.

Зад всички тези изказвания и призиви се крие ясно обръщение към Европейски Съюз - в случай че не смекчите глобите, ще имате огромни грижи с доставките на природен газ. 

Всъщност още предходната седмица Путин предизвести европейците да не разчитат доста на " Северен поток ". Руският президент изясни, че доставките по газопровода може да бъдат в допълнение понижени заради " бавния прогрес в поддръжката на оборудванията ". 

След плановата годишна профилактика, траяла 10 дни и послужила като опрощение за пълното прекъсване на газоподаването, на 21 юли " Северен поток " още веднъж проработи, само че със занижени количества. 

Путин твърди, че  " Газпром " не е отговорен за проблемите с преноса към Европа и се стреми все пак да изпълнява задълженията си. С което желае да каже - вие ни наказахте със наказания, ние пък всеки ден ще ви подсещаме какъв брой сте подвластни от съветския газ. 

Говорейки пред кореспонденти след визитата си в Иран, Путин разясни, че има пет газови помпени елемента, ръководени от Siemens Energy в " Северен поток " 1, само че някои са отвън строя - да вземем за пример единият бил отвън строя поради " повреди по вътрешната обшивка ". 

" Там има две турбини, които изпомпват 60 милиона кубически метра дневно... Ако едната не бъде върната, ще има една, която е с потенциал 30 милиона кубически метра. " Газпром " има ли нещо общо с това? ", запита Путин. И намекна, че Кремъл към този момент има ново опрощение да редуцира доставките  - още една от газовите турбини би трябвало да бъде изпратена за ремонт на 26 юли.

Турбината, поправена в Канада, е била изпратена със аероплан в Германия още на 17 юли. В петък „ Гaзпpoм “ зaяви, че все oщe нe e пoлyчил нeoбxoдимaтa дoĸyмeнтaция oт Ѕіеmеnѕ Еnеrgу, пoтвъpждaвaщa ocвoбoждaвaнeтo oт caнĸциитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Kaнaдa зa ĸлючoвaтa тypбинa зa тpъбoпpoвoдa, ĸoятo тpябвa дa бъдe въpнaтa ĸъм ĸoмпpecopнaтa cтaнция нa Πopтoвaя.

Според " Koмepcaнт " турбината е можела да отпътува  с ферибот от Германия за Финландия още в събота, само че поради неналичието на експортно позволение не е била качена за превозване.  

Тази заран стана ясно, че в неделя Сименс Еnеrgу пpeдaлa дoĸyмeнтaциятa е била окопмплектована и машината ще може да бъде превозена за монтаж на компресорната станция.

 

Но даже и откакто оборудването бъде доставено и инсталирано, доставките по " Северен поток евентуално ще останат лимитирани, защото следва профилактика на друто оборудване  на същата компресорна станция.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР